enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,3704
ALTIN
2.393,53
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
17°C
Ankara
17°C
Açık
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
21°C

Kadir Canpolat’tan Yaşayan Tarihi ile Ekosisteme Ev Sahipliği Yapan ”Sultan Sazlığına” Ziyaret

Kadir Canpolat’tan Yaşayan Tarihi ile Ekosisteme Ev Sahipliği Yapan ”Sultan Sazlığına” Ziyaret
Kadir Canpolat’tan Yaşayan Tarihi ile Ekosisteme Ev Sahipliği Yapan ”Sultan Sazlığına” Ziyaret

Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat ve heyeti Kültür Programı kapsamında Kayseri ilimize bağlı Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırındaki ”Sultan Sazlığına’ ‘ziyaret gerçekleştirdi. Kayseri Milli Parklar Müdürü Harun Dindar ve Adana Orman Bölge Müdürü Turgut Çangır ile görüşme gerçekleştiren Canpolat, sazlık çevresinin Osmanlı’ya dair izler taşıması adına otağ kurulmasında öncülük yapacağını ifade etti.  

Sultan Sazlığı Türkiye’de İç Anadolu bölgesinde Kayseri ilimize bağlı Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde yer alıyor. Sulak alanının step ekosistemi içerisinde bulunmasının ekosistem hizmetleri açısından vazgeçilmez bir yayılma özelliği var. Sultan sazlığında su seviyesi belirli bir yüksekliğe ulaştığında ”Yay Gölü” ne boşalıyor. Bu sebeple organik madde yönünden zenginleşen sazlık çok çeşitli kuş türlerinin kuş türlerinin beslenmesine neden oluyor. Sazlıkta bulunan kuş türleri Sultan Sazlığı müzesinde sergileniyor. Kuş türlerinin başlıca isimleri Çulhakuşu, Ebabil, mavi baştankara, kızıl bacak, kır baykuşu şeklinde olduğu biliniyor.

“Sultan Sazlığının” adı Osmanlı Devleti’ndeki sultanların sazlık civarında konaklamasından dolayı ‘Sultan Sazlığı” olarak anılıyor. Osmanlı Ordusu’nun Bizans seferi sırasında sultan sazlığında konakladığı biliniyor. Araştırmalar sonucu yöredeki yerleşimlerin çok eskiye dayandığı biliniyor. Bu sazlığın kuzeyinde Erciyes dağı, doğusunda Develi, Akpınar, Çiçekli, Yurt dağları, güneyi Toros silsilesine bağlı Aladağlar, elmalı dağları batısında ise; Kartal kaya ve İncil dağları bulunuyor. Bölgede Hitit ve Roma döneminden kalma çok fazla yapıt bulunuyor.

Bu yapıtların turist ve ülkemizden insanların merak duyduğu yapılar olması itibariyle Harun Dindar ve Turgut Çangır ile görüşme gerçekleştiren Canpolat: ”Osmanlı Devleti’nin tarihine tanıklık etmiş bu sazlığın çevresinde milletimizin de o döneme ait yapılar görmek isteyeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili çalışmalar başlatmalıyız” dedi.