enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6538
EURO
37,1677
ALTIN
3.150,00
BIST
10.032,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Remdesivir üreticisi Gilead’dan DSÖ’ye tepki

ABD’li ilaç şirketi Gilead, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Covid-19 ilacı remdesivirin hastaneye yatırılan hastalara yardımcı olmadığı sonucuna varan  raporunun bulgularını sorguladı.

Remdesivir üreticisi Gilead’dan DSÖ’ye tepki
18.10.2020 11:30
0
A+
A-

ABD’li ilaç şirketi Gilead, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Covid-19 ilacı remdesivirin hastaneye yatırılan hastalara yardımcı olmadığı sonucuna varan  raporunun bulgularını sorguladı.

Şirket tarafından Reuters’a yapılan açıklamada DSÖ raporunun verilerinin tutarsız olduğu  ve erken aşama testlerin sonuçlarına dayandığı belirtildi. Gilead ayrıca remdesivi ilacının kritik hastalardaki sonuçlarının dünyadanın pek çok yerinde bağımsız araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen klinik çalışmalarla doğrulandığını vurguladı.

ETKİSİ KANITLANAN İLAÇLARIN BAŞINI ÇEKİYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın corona virüs tedavisinde de kullanılan remdevisir, stereoid ilacı deksametazon ile birlikte henüz bir aşının bulunmadığı pandemiye karşı etkisi kanıtlanan ilaçların başını çekiyor. Ebolaya karşı üretilen ilaca ilişkin ABD ve İngiltere’de yapılan  ABD’de ilaçla ilgili yapılan klinik çalışmalarda ağır Covid-19 hastalarının oksijen desteğine ihtiyacı azalttığı ve hastanede kalma süresini 5 güne kadar kısaltmaya yardımcı olduğu görüldü. Söz konusu ilaç Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından Mayıs ayında acil kullanım onayı aldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın tedavisinde remdevisir, deksametazon ve Regeneron’un antikor kokteyli kullanıldı.

DSÖ: BULGULARIMIZ KESİN, ETKİSİ SINIRLI YA DA HİÇ ETKİSİ YOK

Ancak, DSÖ, dün yaptığı açıklamada Covid-19 hastalarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların inceleniği ve “Solidarity” (Dayanışma) adı verdiği çalışmasında remdesivirin, 28 gün boyunca uygulanan tedavi kapsamında hastanede kalış süresi üzerinde çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı sonucuna vardığını açıkladı.

DSÖ çalışması 30’dan fazla ülkede 11 bin .266 yetişkin hastada gerçekleştirildi ve kuruluş  bulgularının kesin kanıtlara dayandığını söyledi.

Gilead ise,  bir plasebo ile karşılaştırılan bin 062 hasta dahil olmak üzere diğer remdesivir denemelerinin, tedavinin Covid-19  iyileşme süresini kısalttığını gösterdiğini söyledi.

DSÖ’nün çalışması henüz gözden geçirilmedi.

GILEAD: DSÖ’NÜN VERİLERİ TUTARSIZ, BAĞIMSIZ KURULUŞLAR İLACIN ETKİSİNİ KANITLADI

Reuters’e verdiği demeçte Gilead, “Ortaya çıkan DSÖ, verileri tutarsız görünüyor ve remdesivirin klinik yararını doğrulayan hakemli dergilerde yayınlanan çok sayıda randomize, kontrollü çalışmadan elde edilen daha sağlam kanıtlarla çelişiyor” ifadelerini kulllandı. Gilead ayrıca, DSÖ denemesinin, bölgeden bölgeye ve ilacı alan hastalar arasında nasıl yürütüldüğüne ilişkin farklılıklar dediği göz önünde bulundurulduğunda “kesin bulguların elde edilip edilemeyeceğinin net olmadığını” bildirdi.

DSÖ’NÜN RAPORUNA GÖRE REMDESİVİR DIŞINDAKİ İLAÇLAR DA İŞE YARAMIYOR

DSÖ’nin “Solidarity” raporu, ayrıca corona virüse karşı kullanılan hidroksiklorokin, anti-HIV ilaç kombinasyonu olan  lopinavir / ritonavir ve interferonu da değerlendirdi ve bunların da remdesivir gibi hastaların hayatta kalmasına veya hastaneden daha hızlı çıkmasına yardımcı olmak için çok fazla etkili olmadığı sonucuna vardı.

Diğer taraftan, DSÖ çalışmasının sonuçları henüz bilim insanları tarafından gözden ve ön baskı sunucusu medRxiv’ adlı bilimsel makale sitesine yüklendi.

NEM, corona virüsüN YAYILMASINDA ETKİLİ Mİ?

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.