Cumhuriyetin ilk adalet bakanı olan Mahmut Esat Bozkurt, ‘dinimiz Hristiyanlık olsun’ önergesinde bulundu mu? İşte bu sorunun cevabını Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat açıkladı.
Cumhuriyet kurulduktan sonra yeni anayasa için kolları sıvayan ilk hükümet, çalışmalar esnasında gündeme getirilen önerileri müzakere etmişti. İşte bu müzakereler arasında yer alan ‘devletin dininin ne yazılacağı’ konusundaki tartışma halen daha gündeme gelmeye devam ediyor.
KAZIM KARABEKİR’İN HATIRATINDA YER ALIYOR
Mahmut Esat Bozkurt’un meclise ‘devletin dini Hristiyanlık olsun’ önergesinde bulunduğuyla ilgili bir meclis tutanağı yok, ama anayasa değişikliği için yapılan müzakerelerde böyle bir ifadenin geçtiği Kazım Karabekir Paşa tarafından hatıratında dile getirildi. Karabekir Paşa’nın ”Teşkilatı Esasiye de dinimizin İslâm olduğu yazılıdır Tevfik Rüştü Bey. Hangi kanaati haykıracaksın? Hıristiyanlığı mı?” açıklamasına Mahmut Esat Bozkurt çok sert bir şekilde ””Evet Hristiyanlığı.. Çünkü İslâmlık terakkiye manidir. Bu dinle yürünmez mahvoluruz. Ve bize de kimse ehemmiyet vermez..” açıklamasında bulunduğu hatıratlarda yer aldı.
Canpolat açıklamasında: “Dünya bir olmuş Türk’ün üzerine yürümüş. İslamiyet’i ortadan kaldırmaya çalışmışlar. Egemenliğimizi elimizden almışlar. Dinimizi diyanetimizi almışlar. Hıristiyanlığı bir şekilde Türkiye’ye yamalamaya çalışmışlar. İlk kurulan mecliste Türkiye Cumhuriyeti devletinin dini İslam’dır ibaresi vardı. Sonradan Laiklik denen bir şey getirdiler. Bizde dinle devlet işlerini birbirinden ayırmak sandık oysaki laikliğin ismi Hristiyanlıkmış yutturmuşlar. Hristiyanlığı teklif eden kişi Mahmut Esat Bozkurt, Türk Ocakları’nda Türkçü olarak anlatılmaktadır. Türk islamsız olmaz. Diyen Canpolat, hiç dinimizde olmayan şeyleri bu millete yutturmuşlar. Sorunlarımızla yüzleşin lütfen. Sorunlarımızın en başında gelen Atatürk’ten sonra ülkeyi kim işgal etti? Sanayide, savunmada, askeri alanda yükselen değer olan Türkiye 1938’de ne oldu da yerle bir oldu?” ifadelerine yer verdi.